Naturmangfold
Norge har forpliktet seg til å følge opp konvensjonens om biologisk mangfold (CBD) og har satt som mål at ingen arter og naturtyper skal utryddes, og utviklingen til truede og nær truede arter og naturtyper skal bedres. Naturmangfoldet beskyttet gjennom sektorregelverk og naturmangfoldloven.
Naturmangfold omfatter økosystemer, arter og naturtyper. Våre hovedøkosystemer er hav, kyst, elver og innsjøer, våtmark, skog, kulturlandskap og åpne lavlandsområder og fjell. Økosystemene skal ha god tilstand og levere økosystemtjenester.
Norsk rødliste for arter gir en oversikt over arter som har en risiko for å forsvinne fra Norge, og hvor høy risikoen for dette er hvis de rådende forholdene vedvarer. Norsk rødliste for naturtyper gir en vurdering av risikoen for at naturtyper kan forsvinne fra norsk natur.
Dessverre er det en rekke arter og naturtyper som er truet og den største påvirkningen er arealbruk og omdisponering av områder til for eksempel vei- og boligbygging, industri, jordbruk og andre næringsformål. Også klimaendringer, havforsuring, forurensning og spredning av fremmede arter påvirker naturmangfoldet.
Naturmangfoldloven fastsetter et tredelt system av beskyttelse for naturmangfoldet. På det øverste nivået verner loven den viktigste naturen ved hjelp av strenge regler. I denne kategorien finner vi bestemmelsene om områdevern og vern av prioriterte arter som er underlagt en streng forvaltning.
På et mellomnivå har man valgt å gi beskyttende regler for utvalgte naturtyper, fremmede organismer og artsforvaltning. Myndighetene bruker allerede eksisterende virkemidler, men utvalgte naturtypene skal vektlegges tyngre enn det som ellers ville være tilfelle, og på en bedre og mer samordnet måte.
Grunnmuren gjelder for all øvrig natur som anses som viktig, men man overlater til den enkelte myndighet hvorvidt naturmangfoldet skal tillegges vekt. Tanken er at forvaltningen skal innhente kunnskap om tilstand til arter og naturtyper og effekten av påvirkninger og den samlede belastningen for økosystemet. Dersom det ikke foreligger tilstrekkelig kunnskap om virkningen av en beslutning for naturmiljøet skal man unngå mulig vesentlig skade. Dersom man har nok kunnskap skal hensynet til naturmangfoldet veies opp mot de hensynene som følger av det aktuelle regelverket som hjemler beslutningen.
Kontakt oss:

MILJØKRAV
Egen bedrift
VI stiller miljøkrav krav til vår egen drift og til våre leverandører, samtidig som vi støtter en føre-var tilnærming til miljøutfordringer og ønsker å fremme økt miljøansvar og oppmuntre til utvikling og bruk av miljøvennlig teknologi.