Ved samlivsbrudd må foreldrene forsøke å komme til enighet om samvær og hvor barnet skal bo fast. Dette gjøres gjennom en privat avtale som kalles «samværsavtale» eller «foreldresamarbeidsavtale». Foreldrene kan selv bestemme hvordan man vil løse samvær, men alle er forpliktet til å gjennomføre mekling hos Familievernkontoret. Mekler kan også bistå med å få på plass en avtale.
Foreldreansvar i samværsavtale
Foreldreansvar er noe de fleste har sammen, men det er også noen som har dette alene. I utgangspunktet er ikke dette noe vi anbefaler at man tar med i en samværsavtale, med mindre det foreligger helt spesielle forhold. Endringer knyttet til foreldreansvar må registreres hos skatteetaten. Foreldreansvar omhandler blant annet avgjørelser om pass, navn, medisinsk behandling, flytting utenlands, bankkonto, skolevalg mv.
Fast bosted
Foreldrene kan avtale hvem som skal ha fast bosted. Det er enten hos begge ( delt fast bosted) eller at man har fast bosted hos den ene og samvær hos den andre. For å ha fast bosted hos seg må man ha fullt eller delt foreldreansvar.
Den som har fast bosted hos seg kan alene bestemme flytting innenlands. Riktignok er det ikke fritt frem å flytte innenlands. Den som vil flytte skal varsle tre måneder før flytting, og den andre kan da ta saken inn for retten.
Samvær
Barnet har rett til å være sammen med begge sine foreldre. Mange avtaler annenhver uke hos hver av foreldrene. Her kan det være variasjoner dersom barna er svært små, og etterhvert kan det være at tenåringen ønsker lengre perioder hos den ene. Det er viktig at samvær er forutsigbart og følges opp i henhold til avtalen. Ofte tas det utgangspunkt i partalls/oddetallsuker for å fordele fremover i tid. Dersom samværet skal være avgrenset til annenhver helg, er det ofte avtalt fredag etter skole/barnehage og evt. levering i barnehagen mandag morgen. Uansett er det fornuftig å ha en plan for henting/levering.
Samvær i ferier
Den som ikke har fast bosted har samvær. I avtalen bestemmer man når samværet skal gjennomføres og avlevering. Både i hverdagen og i ferier og høytider. Barnet har rett til samvær med begge foreldre. I ferier som høstferie, vinterferie, påskeferie kan man dele ferien i to. Enten at man alltid siste del av ferien, eller at man tar første eller annen del annenhvert år. Noen velger at man skal ta hele ferien annenhvert år hos hver av foreldrene. Juleferien deles ofte i to, men henholdsvis juleaften og nyttårsaften annenhvert år.
I sommerferien kan man eksempelvis ha de tre første ukene etter skoleslutt annenhvert år eller mer fleksible løsninger.
Er det fare for høyt konfliktnivå er det lurt å klargjøre alt slik at det ikke er tvil om hva som skjer hvert år i feriene.
Dersom man bor langt fra hverandre er et alternativ at man får ha lengre samvær i ferier for å kompensere for eks. kun helgesamvær ellers.
Barneloven sier at vanlig feriesamvær er tre uker om sommeren, samt annenhver uke i høst-, jule-, vinter- og påskeferien.
Som ved det ordinære samværet er det viktig å klargjøre dato for overlevering, samt hvordan det skal foregå.
Uenighet
Hvis partene ikke kommer til enighet, eller det oppstår endringer som ikke er akseptert av begge, kan saken bringes inn for retten i en barnefordelingssak. Det vil da vanligvis bli utnevnt en sakkyndig som snakker med begge parter, og det holdes ett eller flere saksforberedende møter i retten for å se om det er mulig å komme til enighet om en avtale. Hvis enighet ikke oppnås, blir det gjennomført hovedforhandling og det blir avsagt en dom.
I spørsmål om samvær skal det legges vekt på hensynet til best samlet foreldrekontakt, hvor gammelt barnet er, tilknytning til nærmiljøet, reiseavstand mellom foreldrene og hensynet til barnet ellers. Barnets beste skal være fokus for alle involverte i prosessen.
Trenger du hjelp med samværsavtale eller ved en tvist ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale.